Esittely

Larva-Jussilan tarina

Tilan toiminnasta vastaavat Riikka ja Ari Takaneva. Tilan toiminta keskittyy kasvinviljelyyn sekä hevostalouteen. Hevostalous on tilan liitännäiselinkeino, ja se sisältää täysihoitopalveluiden tuottamisen sekä tilan oman hevoskasvatuksen.

Tilan emännällä Riikalla on kokemusta omista hevosista jo vuodesta 1996 lähtien. Tällöin talliin tuli pienen tauon jälkeen jälleen hevonen, jonka jälkeen hevosetonta aikaa ei ole sitten enää ollutkaan.

Hevostoiminta tilalla muuttui “vakavammaksi” uuden tallin valmistuttua Riikan kotitilalle vuonna 2002, mistä lähtien myös tilan hevosmäärä on kasvanut hiljalleen. Tavoitteellisempi hevoskasvatus alkoi samana vuonna, kun talli valmistui, kun sh-tamma Hörpykkä varsoi ensimmäisen ja viimeisen varsansa. Ensimmäiset tallivuokralaiset tulivat talliin vuonna 2004.

Hevostoiminta alkoikin Riikan kotitilalla hänen intohimonaan. Riikka ja Ari tapasivat vuonna 2010 ja kesällä 2012 valmistui uusi 6 hevosen talli siitostammoille 6 km:n päähän Arin kotitilalle. Tämän myötä myös Ari innostui hevosista. Sattumusten kautta ensimmäinen oikeasti siitoskäyttöön hommattu lämminverisiitostamma Zora Kemp siirtyi Arin omistukseen ja vei hänet mennessään lämminverikasvatuksen pauloihin.

Graceful Swampin ansiota oli hevoskasvatuspalveluiden tarjoamisen aloittaminen.

Hevoskasvatus ei ole tilalla alkanut liian helposti. Ensimmäiset vuodet tai oikeastaan vuosikymmen Riikan kotitilan kasvattien kanssa oli enemmän ja vähemmän epäonnea täynnä. Liian monta kasvattia jouduttiin lopettamaan ennen aikojaan ja lisäksi kasvatteja loukkaantui vakavasti.

Käännekohta tapahtui vuonna 2010, kun Larvan Hurmos syntyi. Larvan Hurmos näytti lahjansa jo 3-vuotiaana suorittaen koelähdön 39-vauhtia. Seuraavana vuonna syntyi sitten Larvan Hertta, joka sijoittui mm. Villimiehen tammakilvassa toiseksi. Nämä kasvatit syntyivät Riikan edesmenneen isän Markku Ojalan nimissä. Kasvatustoiminta alkoi Riikan ja hänen isänsä yhteistyönä. Vuonna 2012 Riikan kotitilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, ja tällöin myös hevoskasvatustoiminta siirtyi Riikan nimiin. Vuosi 2012 vuosi on ainut vuosi vuodesta 2002 lähtien, jolloin tilalla ei syntynyt yhtäkään kasvattia. Ensimmäinen lämminverinen kasvatti syntyi vuonna 2010, kun Riikan nimiin syntyi tamma Devil’s Rock. Zora Kemp oli kuitenkin ensimmäinen varta vasten siitostammaksi ostettu siitostamma. Se varsoi vuonna 2013 ensimmäisen varsansa Swamp’s Rosen, joka oli Arin ensimmäinen kasvatti. Vuonna 2015 Zora Kemp varsoi Graceful Swampin ja loppu onkin historiaa.

Gracefull Swamp myytiin Ypäjän huutokaupassa vuonna 2016 ja se tuli starttiin jo heti 2-vuotiaana. Jo silloin ja sen jälkeenkin ori teki kilparadoilla uskomatonta jälkeä ja ehti lyhyen elämänsä aikana ylittämään kaikki odotuksemme. Lukemattomat ikäluokkalähtöjen voitot Suuri Suomalainen Derby mukaan lukien tarjosivat meille uskomattomia kokemuksia.

Graceful Swampin ansiota oli hevoskasvatuspalveluiden tarjoamisen aloittaminen. Kyselyitä siitostammojen ja varsojen hoitopaikoista alkoi ”Sämpylän” menestyksen myötä tulla, mutta pienet tilat eivät juuri antaneet myöden vastata ilmenneeseen tarpeeseen. Vuonna 2019 otimmekin ison riskin ja päätimme kokeilla vastata kysyntään ja investoimme isosti hevospuolelle. Vuonna 2019 rakennettiin uusi erillinen isompi tallirakennus sekä tehtiin kylmäpihatto siitostammoille sekä tarha-alueita. Paikat täyttyivät nopeasti ja jo ensimmäisenä talvena kaikki siitostammojen ja varsojen hoitopaikat olivat täynnä. Olemme todella kiitollisia, että palveluillemme on ollut kysyntää. Kehitämme koko ajan toimintaamme ja otamme mielellämme vastaan asiakaspalautetta sekä kehitysideoita!

Työ jatkuu edelleen myös omalla kasvatusrintamalla. Töitä ja panostuksia teemme sen eteen, että saamme kasvattaa Suomen ja miksei myös ulkomaiden raviradoille menestyviä kilpahevosia myös tulevaisuudessa ja nauttia niiden menestyksestä ja raviurheilusta parhaimmillaan!

Larva-Jussila

Joupinkuja 203, 60800 Ilmajoki

riikka.takaneva@larvajussila.fi

p. 050 384 8271

ari.takaneva@larvajussila.fi

p. 040 963 2874